Защо младите бягат в чужбина да се унижават

0

- Advertisement -

Защо допуснахме млади и образовани хора да напуснат България, защо отиват в чужбина и се унижават да работят какво ли не – мият съдове, чистят, стават шофьори и т. н. Естествено, като заминат младите, се чувства недостиг в някои сфери. Но тук като млад специалист – лекар, учител, медицинска сестра, акушерка, се назначават със заплати 1500-2000 лв., а на Запад им дават два-три пъти повече. Това е една от причините. Другата по-сериозна е – завършилите с добри дипломи младежи не могат да си намерят работа, защото нямат връзки или, по-точно, са от „лошия материал“ и не са „богопомазани“.

Защо по високите етажи на властта все още работят пенсионери – от много години, директори на училища, детски градини и пр.? Вярно, при пенсионирането им са ощетени, но… Нима няма млади специалисти с големи възможности, добре подготвени педагози, които могат да приложат знанията си, да не говорим, че имат и умения да боравят с новите технологии? Същото е в общините.

Друго, което ме вълнува, е защо непрекъснато се говори за София. София не е България – защо в София заплатите са най-високи? Пенсиите също?

И още нещо. Слушам или чета как говорят или пишат някои народни представители – с много чужди думи, непознати за нашето поколение. Само едно ме гневи – защо пренебрегват нашия хубав, звучащ добре български език. Нима това е критерият за високите заплати?
 
Екатерина Генчева, Варна, за в. „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече