Без страх от Бога няма как България да стане правова държава

0

- Advertisement -

Появата на филм за сатанинска разправа с магистрати в разгара на скандала с Нотариуса е от тези „неслучайни случайности“

Снощи почна продължението на сериала “Дяволското гърло”. От това, което се видя в първия епизод, интригата ще се върти около сатанински оплетената и греховна магистратура. Тема, която е част от дневния ред на обществото покрай т. нар. Нотариус.

Филмът има съспенс, изглежда много интересен и някои от хрумванията, чрез които действието е пренесено от Смолян във Велико Търново, трябва да бъдат оценени подобаващо. Те нанасят мощен ритник върху клишетата и банализмите. Но по-важното е друго – създателите на сериала гениално са провидели къде е коренът на злото и защо всички се оплакват от липса на справедливост.

Защото у нас няма страх от Бога. А без богобоязън, без вяра, че трябва винаги да постъпваш правилно според нравствения закон, каквито и човешки наказания да има, идеята за справедливост потъва в дяволското гърло.

Не е възможно да има “съдебна реформа”, ако няма християнска етика. Всъщност тези общества, които вземаме за пример за работеща безотказно съдебна система, имат такива системи заради християнската етика. Който и да е главен прокурор или съдия, ако той няма страх от Бога, все ще намира по един “нотариус”, който да превръща идеята за върховенството на закона във върховенство на черния найлонов чувал с пачки.

- Advertisement -

Нямам представа какво точно ще се случва на телевизионния екран. Какви проникновени дедукционни способности ще ни покажат актьорите Владо Карамазов и Теодора Духовникова. Какви неочаквани обрати ще има в действието, това е част от естетическото удоволствие от гледането на криминални филми.

Но фактът, че именно в разгара на скандала с частния магистратски клуб се появява филм за демонични убийства на съдии, заслужава по-задълбочен размисъл за това, че свеждането на въпроса за справедливостта до някакви алинеи и членове и наивната вяра, че всичко може да се контролира и тогава всичко ще е наред, е профанизиране на фундамента на обществената тъкан.

Не, не може да се контролира всичко, защото кой контролира контролиращите, ако я няма вътрешната убеденост в доброто и красивото? Както и подчиняването на дейността на цели съсловия от обществото на постоянен страх от някакво наказание. Което, ако не те хванат, става избежно. Тоест идеята за справедливата неизбежност се замества с идеята за вечното избягване.

Казват, че случайността е начинът, по който Бог остава анонимен.

Затова гледайте този сериал внимателно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече