Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна печели пари за проект с крадени идеи от журналистката Елена Владова

0

- Advertisement -

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна окраде идеи на журналистката Елена Владова

Присвояване на чужди идеи от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна нелоялно използва мои идеи. Това пише в писмо до медиите варненската журналистка Елена Владова. Тя узнала за „кражбата“ от спечелен от културната институция проект с наименование „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“, финансиран от Национален фонд „Култура“ (НФК). Проблемът не е в това, че библиотеката има желание да обогатява продуктите, които предлага, а че заимства мои идеи, мои търсения и труд, свързани с изкуството на комикса, без да притежава нужните натрупани познания, за да ги надгради. Това се постигат с години работа – нещо, което аз не спирам да правя.

- Advertisement -

От 2020 до 2022 г. бях водеща на Клуб на комикса в Детски и средношколски отдел на библиотеката. Той беше създаден по моя идея. Не съм била служител на културната институция, въпреки че Клуб на комикса беше включен в нейния календар с дейности. Клубът се издържаше от спечелени от мен проекти – един в НФК и един във варненския Фонд „Култура“. Като журналист спечелих и стипендия в НФК, с която осъществих поредица интервюта с български автори в областта на комикса.

Отново повтарям, че проблемът не е в това, че библиотеката кандидатства в НФК с проект, който в голямата си част е посветен на комикси, а че се възползва на готово от положените от мен усилия по популяризирането и утвърждаването във Варна на това изкуство. Освен това библиотеката като регионален културен институт би трябвало да подпомага и да си сътрудничи приоритетно с местни творци.

Работя като журналист във Варна от 1998 г. Познавам хората в града (и вече не само в него), които се занимават професионално с комикси. Имам издадени и авторски комикси, реализирани с различни художници. Като франкофон – възпитаник на IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ работя по утвърждаването на европейския комикс с широк поглед върху всички традиции и школи и съвременните тенденции в това изкуство по света и у нас. Френско-белгийската школа е изключително важна за издигането на статута на изкуството на комикса на Стария континент. Завърших и специализиран курс на френски език „Автор на комикси“ към Международен центърът за дистанционно обучение, част от Ondernemersschool, Нидерландия. Старая се да предавам наученото от мен и любовта си към богатото и сложно изкуство на комикса на всички, които се интересуват, пише Елена Владова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече