5 неудобни въпроса за първия ни медицински хеликоптер

0

- Advertisement -

Трябваше да се досетим, че нещо не е наред с историческия ни първи хеликоптер за спешна помощ по въздух, когато той внезапно изчезна от официалните съобщения на ресорните министерства малко след тържественото му (двойно) посрещане. Цялата система HEMS трябваше отдавна да е изградена, лицензирана и пусната в действие, но понеже всяко ново отлагане тук е предпоследно, публиката се изгуби в обещанията. Обясненията на управляващите бяха в стил „Закъснението е затова, че хеликоптерът е закъснял“. Но от една случайно изпусната реплика от здравния министър проф. Христо Хинков се разбра, че „има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България, и той трябва да бъде оборудван“. „Дребни неща са, но трябва да бъде напълно годен“, обясни в началото на март Хинков, който от доста време е чужд сред свои и явно не се вписва в партийната линия.

Дребните неща се оказаха седем не толкова безобидни проблема – липса на CVR/FDR (т.нар. черна кутия), проблем с механизма за отваряне и затваряне на пътническата врата, отлепвания по уплътненията на пилотските врати, неработещ режим „отопление“ на климатичната система, липса на халки за укрепване на багажа в багажното отделение, дефекти по лакобояджийското покритие.

След като проблемите излязоха наяве в разследване на bTV, министърът на транспорта Георги Гвоздейков най-после отговори публично на упорито избягваните въпроси, като не пропусна да обвини медиите в пропаганда и целенасочено създаване на паника, нарече глупост даването на този проект на здравното министерство в Плана за възстановяване и устойчивост (което можеше да бъде редактирано от първия кабинет „Петков“) и каза на здравния министър в прав текст: „Когато не разбираш, не говори“. Според министъра хеликоптерът е напълно изправен и всички проблеми са отстранени.

В участието на министъра имаше няколко забележителни реплики:

„Г-жо Цънцарова, хеликоптерът не е автомобил (когато водещата вметна, че не може да си представи да си купи нов автомобил и вратата му да не се затваря). Голяма част от производството се извършва ръчно“.

„Извинявайте много. Закъсано гумено уплътнение може да се случи от леко бутане с отвертка. Никой не е казал, че това уплътнение го няма или вратата я няма или не се затваря. Има проблем със затварящия механизъм. Всъщност може да не се затваря 3-4 мм. Както и да е, влизаме в подробности“.

„Ако искате, летете и с 500 км/ч, никой няма да допусне до полет хеликоптер, който има представените проблеми“.

„Т.нар. черна кутия всъщност е оранжева и аз лично вчера наредих на инженерния екип да свали кутията от хеликоптера, за да ви я покажа. Ето го устройството, което всички твърдят, че го няма“.

„Преди две седмици вашата телевизия направи репортаж от Италия с ваш репортер, и гледайки репортажа, аз разбрах, че производителят е на много високо ниво.“

„Какво му трябва да се дооборудва? Най-вероятно трябва да се зареди с гориво да направи първия полет“.

Вместо да се упражнява в нелеп сарказъм министърът, който направи цяла кариера във властта покрай медицинските хеликоптери /преди да стане министър бе шеф на специално създаденото държавно дружество„България Хели Мед Сървиз/, можеше да отговори на въпросите, които все още са без отговор.

1. Кога са установени проблемите?

Служители на „България Хели Мед Сървиз“ са били в базата на „Леонардо“ (италианската фирма, която прави хеликоптерите) в Италия от 28 до 31 януари за повторна проверка след техническото приемане на хеликоптера. След констатиране на пропуските на място в завода, от „Леонардо“ започват отстраняването им. След това получават разрешение за извършване на полет от италианските власти и на 1 февруари кацат на летище София, като прелитат от Италия до България с четири спирания за зареждане, като са получили всички необходими разрешителни за този полет, обясняват от министерството на транспорта в отговор на въпроси от „Сега“.

Писмото на пратениците на „Хели Мед Сървиз“ за установени проблеми обаче е с изходящ номер от 5 февруари, личи от документа, показан в bTV. И в него се говори за отстраняване на проблемите в бъдеще време. Не е ясно откъде идва това разминаване.

- Advertisement -

Следващите стъпки включват обследване на хеликоптера в България от комисия, назначена със заповед на министъра на здравеопазването, тъй като това министерство е бенефициент по проекта и реално хеликоптерът е поръчан от него. Финалното приемане на хеликоптера е станало на 28 февруари от тази комисия и тя не е установила наличието на технически неизправности и недостатъци. Единствено се очаква лицензирането на софтуера на агрегата за регистрация на полетна информация и на разговорите – CVR/FDR, обясняват от МТС. След проверката и приемането на хеликоптера, той е регистриран вече с български номер LZ-HMA и е прехвърлен с договор от МЗ към „България Хели Мед Сървиз“, което е част от системата на Министерството на транспорта и съобщенията. Следващата стъпка е дружеството да получи необходимите лицензи за извършване на полети за спешната медицинска помощ по въздух.

2. Колко сериозни са констатираните недостатъци?

„Забележките са изключително незначителни, но представени по този непрофесионален начин на аудиторията, без необходимата компетенция, звучат ужасяващо“, твърди Гвоздейков.

На противоположно мнение е полк. Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище, който – за разлика от журналистите – не може да бъде обвинен в невежество. „В никакъв случай това не са дребни неща, в никакъв случай. Тук имаме въздухоплавателно средство. Ако тази врата не се заключва, не се затваря и летим с 300 км в час – несериозно ли е?“, попита той в репортажа на bTV. „Лично аз не бих приел за нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метеорологични условия, във всякакви часови интервали – да лети без CVR/FDR (черната кутия). Аз лично не приемам това за нормално, но всичко зависи от това какъв договор е подписан“, посочва доц. Киров.

Не е ясно защо Гвоздейков омаловажава проблемите, след като те, по думите му, са възникнали още преди хеликоптерът да бъде приет от българските власти и са своевременно отстранени от италианския производител. Пред bTV министърът така се оплете, че дори твърдеше, че проблемите били констатирани, докато все още хеликоптерът бил в процес на производство. Защо български представители го инспектират все още недовършен и пишат специален протокол за това, е въпрос без отговор.

3. Има ли разнобой между министерствата?

Транспортният министър е категоричен, че установените проблеми са отстранени преди хеликоптерът да отлети за България. Това гласят и отговори на МТС до „Сега“. „Констатираните несъответствия при техническото приемане на хеликоптера във Верджате, Италия, са отстранени от производителя преди прелитането на хеликоптера от Италия до България, с изключение на лицензиране на софтуера на CVR/FDR, което се очаква да приключи до края на този месец“, потвърждават оттам.

Защо тогава министърът на здравеопазването проф. Хинков говори за „допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България и той трябва да бъде оборудван“, при това на 2 март – месец, след като тези проблеми следва да са били отстранени и дни, след като е приключило финалното приемане?

Кога ще видим хеликоптера в полет? Летателната вътрешнофирмена подготовка на пилотите ще започне след лицензиране на оператора и разчетният срок за провеждането ѝ при благоприятни метеорологични условия е 15-20 работни дни, обясниха от транспортното министерство пред „Сега“. След приключване на вътрешно-фирменото обучение, екипажите и хеликоптерът ще имат готовност за изпълнение на мисии за нуждите на спешната помощ.

4. Кой носи отговорност?

Многократно министърът на транспорта изтъква, че собственик на хеликоптера е министерството на здравеопазването, което е и бенефициент по проекта за спешна медицинска помощ по въздух. „Подпомогнахме този процес на добра воля, защото видяхме в самото начало, че нещата са тотално объркани и, вървейки по този път, могат да катастрофират. Затова е създаден операторът, и той носи пълната отговорност за оперирането на хеликоптера“, казва Гвоздейков.

„Сега“ обаче зададе поредица от въпроси за хеликоптера и неговите проблеми на здравното министерство. Оттам ни отговориха следното: „Поставените от Вас въпроси се отнасят до дейности и процедури по регистрацията и лицензирането на първия български хеликоптер за нуждите на Системата на спешната медицинска помощ по въздуха. В тази връзка следва да отправите запитването си към Министерството на транспорта и съобщенията, тъй като то е отговорната институция за тези дейности“.

5. Защо бяха премълчани недостатъците?

Транспортният министър видимо си изпусна нервите около разкритията за проблемите на първия хеликоптер – и към медиите, и към колегата си Хинков. Въпреки че тази седмица от министерството отговориха на въпросите на „Сега“ в рамките на един ден, в разследването на bTV се разбира, че един месец няма официален коментар по темата, а той несъмнено щеше да внесе успокоение по темата и да изчисти недоразуменията. Отказът от прозрачност, уви, не е изолиран случай напоследък – традиционна практика на управляващите е дълго време да не отговарят на зададени въпроси, а след като избухне скандал, да обвинят медиите, че грешно интерпретират информация, която те не са благоволили да предоставят. А след като ни проглушиха ушите с хвалбите си, Гвоздейков и другите герои на този епос, би следвало поне да бъдат равно усърдни и с истината.

Източник: СЕГА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече