СКАНДАЛНО! Двойката плагиати Евгений Алексиев и Зорница Михайлова преписвали здраво, за да станат доценти в Медицинския университет (първа част)

0

- Advertisement -

Кражбата на чужд интелектуален труд, който да присвоиш като свой, преследвайки някаква облага – кариерна или финансова, е престъпление според Наказателния кодекс, което се нарича плагиатство. Чл. 173, ал. 1 казва, че „който издава или използува под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание”.

Доц. Евгений Алексиев е уличен в плагиатство

Това казва законът, който в България не е на особена почит – достатъчно е да погледнем случващото се в Медицинския университет в София, където и в момента кариера правят двама документално доказани плагиати – доцентите Евгений Алексиев и Зорница Михайлова. По една чиста неслучайност двамата са двойка не само в преписването, но и в живота, алармира източник на Narod.bg от Министерството на здравеопазването, където също са наясно с безобразията.

Тандемът Евгений Алексиев и Зорница Михайлова са хабилитирани преподаватели в катедра „Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия”. За да получи титлата „доцент”, двамата публикували научни статии в международното списание Journal of Current Medical Research and Opinion, в голямата си част дословно преписани един от друг. Безобразията, наказуеми от закона дори със затвор, се разиграват в катедра „Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия” под благия поглед на нейния шеф и приятел на доц. Алексиев – проф. Павел Станимиров.

Абсурдите започнат още със статута на катедрата, който е повече от спорен, тъй като обединява дялове в медицината, които са припокриват на едва 10%. Затова и срещу нейното съществуване е имало и основателни брожения, засега увенчали се с неуспех.

Безспорен факт е, обаче, че двойката-плагиати Евгений и Зорница се явили на конкурс за заемане на академичната длъжност „доцент“, обявен в ДВ 65/16.08.2019 г. при Медицински университет – София, с добре организирана схема за преписване на своите дисертации, които си разменят, преписват части от тях и после публикуват като свои собствени статии, за което Narod.bg ще разкаже подробно в отделна публикация.

Друг прелюбопитен факт е, че в „Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия” се подвизават колосален брой асистенти – цели 24, които освен всичко имат една особено важна функция – правото да гласуват на катедрен съвет, т.е., да участват в избора на нов декан на Факултета по дентална медицина към Медицинския университет.

- Advertisement -

Оказа се, че вотът е доста скоро – на 26 март 2024-а от 9,30 ч., за когато е насрочено Общо събрание в Първа аудитория на ФДМ, на което четвърта точка от дневния ред е именно избор на декан на ФДМ, МУ – София с мандат 2024 – 2028 г.

Кандидатите са трима, като сред имената откриваме… шефа на катедра „Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия” с 24 асистенти проф. Павел Станимиров, властния приятел на уличения в плагиатство доц. Евгений Алексиев.

Тук е мястото да зададем един основополагащ въпрос на професора – кандидат за декан:

Дали всичките 24 асистенти, подчинени нему, обучават студентите в МУ и ако да, какъв е общият им хорариум? От отговора ще стане ясно дали те наистина се използват като преподаватели, или като ходещи бюлетини в бели престилки, които да му помогнат да стане декан?

И още – дали е нормално в катедрата на проф. Павел Станимиров от елитен университет като Медицинския да се разиграват такива пошли схеми, които са част от пейзажа на страна от Третия свят, не и в претендираща за европейска България?

Нови скандални факти обещават да публикуват съвсем скоро колегите от Narod.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече