Акад. д-р Ганчо Попов: Бедните българи плащат помощта за Украйна и вноската в ЕС

0

- Advertisement -

Повод за размислите ми е публикация на бившия министър Масларова, в която се казва, че 70% от бюджета на държавата се прави от косвени данъци, тоест от данъци, които плащат всички потребители на акцизни стоки и 30% от преки данъци, в т. ч. корпоративен, подоходен и данък дивиденти, които се плащат от бизнеса.

На практика акцизните стоки, които са предмет на потребление и от пенсионери и бедни работещи, се облагат два пъти с данък, първо с косвен данък акциз и след това с данък ДДС. В това двойно облагане някои автори намират антисоциалната същност на акцизните данъци, още повече че те засягат най-вече хората с ниски доходи. Облагането с косвени данъци е пропорционално и вследствие на това хората с по-ниски доходи плащат относително по-голям дял данък в сравнение с тези с висок доход. На тази основа хората с ниски доходи осигуряват по-голям приход в републиканския бюджет от богатите, плащащи преки данъци.

От изложеното дотук следва и логическият извод – след като 70% от държания бюджет се прави от хората с по-ниски доходи, в т. ч. от над 2 милиона пенсионери и 1 милион бедни работещи, които са близо две трети от населението, тогава и две трети от вноската в ЕС и две трети от помощите, давани на Украйна, се събират от хората с ниски доходи. От най-бедните не само у нас, но и в ЕС. За 2024 г. вноската в ЕС е от 2 милиарда, от които 70% са от залъка на над три милиона българи, подложени на системен геноцид.

От 2007 г. до днес България е внесла 6,2 милиарда, а е получила 20,9 милиарда. Парите, получени от ЕС, се усвояват по правила, по които над 3 милиона пенсионери и бедни работещи не могат да кандидатстват за изпълнение на проект, финансиран по програмите на ЕС, въпреки че тази общност чрез косвените данъци плаща 70% от вноската на страната в ЕС. А като се вземат предвид и известните корупционни практики, става ново преразпределение на пари от бедните, финансиращи 70% от вноската към ЕС, към богатите, усвояващи пари по проекти от европрограми.
По тази логика и 70% от помощите на България за Украйна и украинските бежанци у нас също се финансират от най-бедните общности. Най-бедната страна в ЕС е предоставила закрила на 168 500 украински бежанци. Страната ни поема разходите по тяхната издръжка в хотели, почивни станции. НЗОК е предвидила в бюджета си 447 милиона за здравно обслужване на украинските емигранти. По думите на Костадин Костадинов за украинските бежанци от бюджета са похарчени към 1 милиард лева.

За да плащат бедните 70% от годишната вноска в ЕС и от помощта за Украйна, фактор е порочният модел на данъчната политика, приет преди години и прилаган и сега от законотворците. Данъчната система в България няма аналог в Европа, а вероятно и в света. Това е система на високи косвени данъци, които плащат бедните, и цинично ниски преки данъци, които плащат богатите и свръхбогатите. В резултат на тази данъчна политика България е на първо място по смъртност, населението е с най-кратък живот в Европа, с космически рекорд между 10% бедни и богати, в демографска катастрофа е. Ако у нас се въведат средноевропейски норми на преки данъци, пирамидата ще се обърне. Сега управляващите и законотворците, които имат подкрепата на 30% от избирателите, вземат решения в полза на богатите и свръхбогатите, на 1% от населението на България. При тази ситуация е логично да се явят нови политически проекти, като партия на пенсионерите и бедните работещи, които са в процес на изграждане.
 
Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на Националния български университет за „Трета възраст“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече