Митко Щерев оплю пенсиите за естрадата  

0

- Advertisement -

Легендарният композитор Митко Щерев въстана срещу пожизнените пенсии, гласувани от депутатите, които бяха присъдени на 133 знакови лица от естрадата. Маестрото, който не е ощетен и присъства на 42-ро място в първия списък с по-високи пенсии в размер на 500 лева, се възпротиви срещу твърдението, че прословутите документи на бившата Концертна дирекция са се изгубили. Именно то бе изтъкнато като основна причина голяма част от златните естрадни български изпълнители да не могат да се пенсионират по каналния ред. Твърдеше се, че архивите са наводнени и изгорели. Затова се наложи НС да им гласува пожизнени пенсии.

„Изчезнали са само тези за периода 1960-1975 г., така че всички, които имат кариера след 1975 г., би трябвало да могат да докажат платени осигуровки и да имат пенсии“, категоричен е Щерев. Според него всички поп изпълнители у нас след 1990 г. на практика са работели в сивия сектор. „Защо трябва един певец или музикант да бъде по-привилегирован от един шофьор в градския транспорт? Тия хора могат 40 години да се осигуряват и да се пенсионират, а музикантите не“, допълва още

- Advertisement -

Въпреки всичко композиторът обяснява, че и това, което държавата в момента дава, е добре, защото все пак се обръща внимание и на хората, които цял живот са по концерти. Той е възмутен, че в списъците обаче присъстват и имената на не чак толкова значими певци и музиканти. Маестрото е на мнение, че в последно време всички се изкарвали легенди, а такива в родния шоубизнес почти нямало.

Неотдавна 78-годишният композитор отново бе скочил срещу колегите си, тъй като не приема непрестанното оплакване на част от тях, че страдат от липса на средства и не живеят достойно. Щерев е известен с хапливия си език и често се забърква в грандиозни скандали. „Как може 30 години да продаваш прахосмукачки и сега да ревеш за награда? Как може 30 години едната половина от дует да не живее в България и сега да претендират за пари? А вие знаете ли, че аз лично съм виждал как всяка вечер Борис Гуджунов прибираше по 100 лева за участие и нито веднъж не се сети да плати осигуровки за тези 3000 лв. месечно?“, изригна преди време пред Георги Любенов той. С прахосмукачките Щерев визира Христо Кидиков, който пръв се ожали, че е ощетен от държавата. А именно той се хвалеше преди време, че пласира прахосмукачки „Рейнбоу“. „Втората половина“ от дуета пък е Йордан Марчинков, с когото Стефка Берова пееше навремето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече