Юлия Навалная на митинг: Орбан е съучастник на Путин

0

- Advertisement -

Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални Юлия Навалная нарече десния премиер на Унгария Виктор Орбан съучастник на Владимир Путин. Тя каза това във видеообръщение към опозиционен митинг в Будапеща снощи.

По думите на Навалная както Путин не представлява цяла Русия, така не бива да се слага знак за равенство между Унгария и Орбан .

„Бъдете смели“, каза Навалная, повтаряйки едно от основните послания на съпруга си. Тя заяви, че освен Орбан в Европа има и други поддръжници на Путин.

„Путин посмя да започна войната срещу Украйна, защото знаеше, че ще му се помогне от Европа“, добави Навалная. Точно както Путин не представлява цяла Русия, така не бива да се слага знак за равенство между Унгария и Орбан, каза тя.

Митингът, на който беше показано видеопосланието на Навалная, беше организиран от кмета на Будапеща Гергей Карачон, заедно със студентски сдружения.

- Advertisement -

Карачон е политик от малката леволиберална опозиционна партия „Диалог за Унгария“.

След смъртта на Навални миналия месец в затвора – Орбан и неговата партия ФИДЕС публично отказаха да почетат паметта на критика на Кремъл. Когато представители на опозицията в парламента поискаха депутатите да запазят минута мълчание за Навални, групата на ФИДЕС остана по местата си.

Орбан обяви, че „шовинист“ като Навални не заслужава да му се отдава почит в унгарския парламент. Орбан отдавна е в добри отношения с Путин.

А в реч от тази сутрин Орбан отново разкритикува ЕС. 

„Трябва да окупираме Брюксел, ние променяме Евросъюза“, каза той, като имаше предвид предстоящите европейски избори през юни. Орбан е подложен на критики в Брюксел заради опитите си да подкопае върховенството на закона, отбелязва ДПА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече