Цените падат? Друг път!

0

- Advertisement -

Падат цените на едро на основни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната. Това отчете Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Дали обаче потребителите ще пазаруват по-евтини продукти в търговската мрежа е под въпрос. Купувачите са категорични, че никъде в хипермаркетите не са усетили намалението освен при промоции.

Част от плодовете и зеленчуците се продават на по-ниски цени, но това е заради наближаването на пролетта. Едва ли обаче някой е усетил по джоба си, че отделя по-малък бюджет за основен пазар. Търговци от най-голямата борса в страната – тази в Първенец, са категорични, че изобщо не може да се говори за трайно поевтиняване на стоките. Има временно поевтиняване само на някои продукти – предимно зеленчуците.  Излиза повече оранжерийна продукция на спад на цените, категоричен е шефът на борсата Илия Гатев.

На по-ниски цени вървят например марулите – салата се предлага за под 1 лев и струва 70-80 стотинки, но на едро. В хипермаркетите зелената салата се продава за около 2 лева. Краставиците пък струват от 3,20 до 4 лева – толкова струваха и миналата година. Доматите в магазина не са мръднали и продължават да се предлагат на солени цени – розовият домат държи цена над 5 лева и само на промоция може да бъде намерен за под 4, въпреки че на борсата отчита по-ниски цени, пише „Уикенд“.

Доматите в Гърция са доста по-евтини, почти с левче надолу. Чушките в търговската мрежа, които са внос предимно от Гърция и Турция, струват около 4,40 – 5 лева, което никак не е малко.

Цената на пресните картофи, която стресна купувачите, продължава да го прави. В началото бяха пуснати на пазара за 15 лева, а сега цифрата е спаднала на около 10-12.

- Advertisement -

Експерти обаче твърдят, че това е нормално по това време на сезона. В същото време има огромен недостиг на стари картофи, които са най-търсени от потребителите, защото са много по-евтини – струват под 2лева за килограм. Напоследък в магазините се предлагат дребни и некачествени компири -, които не стават нито за белен, нито за ядене. Експертите твърдят, че просто количествата на стари картофи са изкупени и изконсумирани, затова ситуацията е такава.

Пак заради сезона цените на малините, ягодите и гроздето са толкова високи. Купичка ягоди от 500г. в момента вървят по около 7-8 лева. Килограм грозде е над 10 лева, то е главно внос от Индия. Българските купувачи обаче са доволни, че избор на ябълки има всякакъв – има и български, и македонски плод, съвсем достатъчно на пазара.

Ниска е цената на лимоните – около 1,50 лева за килограм на едро, което се дължи пак на вноса – свръхпроизводството в Турция, откъдето ги внасяме. Гръцките са по-хубави, но са по-скъпи.

Продължават да парят и цените на сиренето, кашкавала, маслото, въобще на млечните произведения. Около 30-35 лева за килограм струва кашкавалът. Около 20 лева за кило е цената на доброто сирене. Дори държавата „Ел Би Булгарикум“ качи цените драстично преди месец, след като известно време предлагаше продукцията си на поносими цени.

Пазарни експерти са категорични, че не може да се говори за сериозно и трайно спадане на цените. Такъв процес може да се отчете едва след 2 месеца, когато вече ще влезем в друг сезон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече