„Свидетели на Йехова”помагат на Мария Габриел да направи европейска кариера

0

- Advertisement -

- Advertisement -

Мария Габриел е била привлечена като ученичка от популярната църква „Свидетели на Йехова”, които мнозина определят като секта. Това споделиха с „Уикенд” източници, които я познават от онова време.

В средата на 90-те години родената в Хаджидимово Мария Неделчева е ученичка в гимназията „Д-р Петър Берон” в Кюстендил. По това време в града вече има силно влияние на йеховистите. Мрежите на сектата са хвърлени първо сред интелигенцията и бизнес средите в града, а по-късно и в многолюдния цигански квартал. Йеховистите, според източниците ни, са особено активни в Кюстендил и досега.
Запознати с битието на ученичката Мария Неделчева си припомнят, че тя е имала тесни контакти със „Свидетелите на Йехова”. Не е толкова чудно едно дете да бъде привлечено от техните обиграни проповедници. Тя обаче не е била сред фанатизираните последователи. Източниците ни казват, че по-скоро от религиозното общество са видели в нея нужните качества и са дали тласък на образованието и кариерата й след това. Още повече че семейството й тогава са били отрудени и много бедни хора.
Неделчева завършва „Български и френски език” в Пловдивския университет, което е бакалавърска програма за подготовка на учители. Според запознати за обучението й, освен йеховистите,  помогнал и бизнесменът Синан Максуд от гърменското село Дъбница. Той се занимавал с продажба и с ремонт на касови апарати. Мария Неделчева работила известно време като негова секретарка.
От 2004 до 2008 г., както е отбелязано в официалната й биография, тя е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Самата Габриел като кандидат за евродепутат от ГЕРБ твърдеше: „По образование съм доктор на политическите науки и в момента работя като научен изследовател в Института по политически науки – Бордо, Франция, и Института по европейски науки в Брюксел”. После в официалната биография на Габриел на сайта на ЕК беше отбелязано, че тя има сертификат по политически науки от Института по политически науки в Бордо (2001-2002 г.), както и магистърска степен по специалност „Сравнителна политика и международни отношения” в Академия по политически науки, Бордо (2002-2003 г.).
От сайта Bird.bg, както е известно, направиха разследване за образованието й и получиха категоричен отговор от френското висше учебно заведение: „Тя има следдипломна квалификация по политически науки от Университета в Бордо 4, но не и магистърска степен от Института по политически науки. Тя няма докторска степен по политически науки от нашия университет или от нашия Институт за политически науки в Бордо”. Казано накратко, няма не само докторска, но и магистърска степен.
Мария Габриел става евродепутат през 2009 г., а през 2017 г. – еврокомисар. Тя е на път да стане и първата жена премиер в редовно правителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече