Гробът на Борис Христов запуснат и изоставен (Снимки)  

0

- Advertisement -

Особено занемарен е гробът на големия оперен бас Борис Христов, алармират потребители на социалните мрежи. Вечният му дом се намира на Централните софийски гробища и не се поддържа от никого освен от 85-годишен непознат доброволец, който съвестно почиства тревите и шумите по няколко пъти в годината.
Пенсионерът Георги Шопов се грижи безвъзмездно и за гробовете на други знаменити българи, които не се поддържат. Той обаче не можел да си позволи да ремонтира надгробните плочи, а и не е негова отговорност и задължение.

Паметникът на оперния ас Борис Христов с всяка изминала година е във все по-окаян вид. През 2023-та се навършиха 30 лета от кончината му, но дори за кръглата годишнина той не бе ремонтиран. Буквите са почти заличени от камъка. В по-студените и влажни сезони, когато по плочата плъзвал мъх, изобщо не се виждали и гробното място не можело да бъде идентифицирано. Градинката е обрасла със здравец, а през лятото потъвала в бурени. Нищо друго не се сеело там, нямало и кой да намине да остави свежи цветя.

Последната жива наследничка на Борис Христов бе племенницата на неговата съпруга Франка. Тя бе получила имането на певеца след смъртта на жена му, но си отиде мистериозно в Италия през 2017 г. Оттогава не е ясно какво се случва с многото имоти и други ценности, които са били собственост на Христов.

Борис Христов не е имал наследник, обясняват от музея на оперния певец в София. Това, което се пише за първа съпруга и син в чужбина, не било вярно. Голямата любов на певеца е била сестрата на Гео Милев – Пенка Касабова. Тя е била с 13 години по-голяма от него. Всичко това е разказано в книгата „Любов и талант“ от първо лице от самата Пенка. Тя оставя ръкописа на своята племенница Леда Милева. „Относно това, което самият певец ни е завещал, при нас в къщата музей е изложено всичко, което е пожелал. Но нямаме представа дали нещо от завещанието му е скрито или не“, казват от музея.

И до ден днешен никой не е виждал завещанието на Борис Христов. По думите на негови близки няма начин патриот като него да не е предвидил в завещанието си повече за любимото си отечество. Според тях едва ли само къщата в Италия е единственото, което той е оставил на България, предвид, че имал още куп имоти на Ботуша. В момента сградата се ползва като български културен институт в Рим. Приживе Христов е сред най-големите собственици на недвижими имоти, картини и други произведения на изкуството в Европа, както и притежател на безценни оперни костюми. България разполага само с къщата му на ул. „Цар Самуил“ в София, която се стопанисва от Министерството на културата, и с костюма му в ролята на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски. Костюмът е от театър „Ковънт гардън“, дарение на музикалния отдел на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

- Advertisement -

Певецът със съпругата си Франка 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече