Районен кмет се оплака от сложен заговор за отстраняването му

0

- Advertisement -

Кметът на столичния район „Илинден“ Емил Бранчевски съобщи, че е станал жертва на киберпрестъпление, в резултат на което се е оказал “собственик” на търговско дружество във Великобритания, което е регистрано без негово знание. Проверка в Британския търговски регистър показала, че фирмата е регистрирана на 18 февруари т.г. През ноември м.г. Бранчевски стана кмет на „Илинден“ от листата на ПП/ДБ“Спаси София“, като самият той е представител на „Спаси София“. По професия Бранчевски е лекар.  

„От публикации в медиите на 12 март научих, че съществува дружество с име „Clinic for medical services Branchevski-Kolev“, в което аз съм вписан като собственик на 75% от капитала в размер на 1 паунд. Регистрацията е станала с подаване на онлайн заявление на 15 февруари, като дружеството вписано на 18 февруари“– съобщи Бранчевски на брифинг в Столична община.- Бях, меко казано, шокиран от тази информация. Впоследствие се оказа, че има подадени и 2 жалби срещу мен в Общинската избирателна комисия, в които се иска директно моето отстраняване поради несъвместимост. В случая говорим за сериозно злоупотреба с моите лични данни и извършено престъпление, с което явно се цели моята дискредитация. Никога не съм регистрирал или участвал в подобно дружество, тази регистрация е направена без мое знание и в нарушение на закона.“

Сигналите за потенциална несъвместимост на Брънчевски са подадени на 15 март от инициативен комитет „Захарна фабрика“, представляван от Христина Янкулова, и от сайта „Радио и телевизия „Истина и свобода“. Преди време вторият подател внесе сигнал и за вероятна несъвместимост на кмета на София Васил Терзиев затова, че не е излязал навреме от ръководството на своя фирма, както и срещу кмета на Варна Благомир Коцев по сходна причина. Впоследствие от ОИК съобщиха, че сигналът срещу Терзиев се проверява, а за Коцев комисията вече излезе с отрицателно решение.

- Advertisement -

По повод жалбата срещу Емил Бранчевски от ОИК съобщиха, че спрямо него също има образувано производство въз основа на подадени сигнали за вероятна несъвместимост, че тези сигнали са висящи към настоящия момент „и се разглеждат от комисията със събиране на относимите доказателства за правилното решаване на преписките и постановяване на решение“. Сигнал за несъвместимост има и срещу кмета на район „Оборище“ Георги Кузмов. 

Днес Емил Бранчевски каза още, че ден след като е научил за регистрираната на негово име фирма – 13 март, е подал сигнали до  полицията, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни. От ОИК пък изпратили официално запитване към Британския търговски регистър за уточняване на информация.

От „Спаси София“ коментираха, че стоят зад районния си кмет. „Остро осъждаме всякакви опити за компрометиране на хора от нашата партия. Срещу г-н Бранчевски от месеци се правят опити за злепоставяне, но този път недоброжелателите са стигнали твърде далеч. Вярвам, че органите ще свършат своята работа и виновните ще бъдат наказани“ – заяви лидерът на партията Борис Бонев и шеф на групата на ПП-ДБ-СС в СОС. „Нашата организация от години е била жертва на атаки, но това никога не ни е спирало да се борим за изсветляване на схемите и подобряване на средата около нас. Очевидно е, че действията на Емил Бранчевски в район „Илинден“ не се харесват на бившето ръководство на общината и опитите за дискредитация и саботаж продължават, дори  с цената на престъпления“, каза още Бонев.

От „Спаси София“ коментираха, че освен злоупотреба с данни, в случая има и документно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. “Престъплението има и международен характер, защото става дума за заявено вписване на неверни данни в Търговския регистър на Великобритания. Българският наказателен кодекс изрично предвижда наказание за всеки, който състави неистински частен документ или преправи съдържанието на такъв и го употреби, за да докаже, че съществува дадено право или задължение, или някое правно отношение. Законът изрично е предвидил наказание до 6 години затвор, когато фалшифициране на документи е направено, за да се докаже, че съществуват права върху акции или дялове от търговско дружество. Остро осъждаме опитите чрез престъпление да се подмени вотът на гражданите на район Илинден” коментира юристът и общински съветник от групата на ПП-ДБ-СС Христо Копанаров. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече