Плащаме излишни 486 хил. евро на ден заради договора на „Булгаргаз“ с „Боташ“

0

- Advertisement -

„Всички плащаме 486 хил. евро без никакъв смисъл“ заради договора на „Булгаргаз“ с „Боташ“. Това става ясно след обявяване на резултатите от работата на временната парламентарна комисия, която преглежда споразумението и е изготвила доклад, който ще  отиде в прокуратурата и ДАНС.

Левицата вече обяви, че ще поиска да бъдат освободени директорите на „Булгаргаз“.

„От БСП ще предложим в зала да бъдат освободени сегашните директори на „Булгаргаз“, които и преди са били същите, защото как така година и половина по-късно те продължават да изпълняват тези функции и как те ще предоговарят договора, когато са го подписали?“, заявява депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

- Advertisement -

Председател на „Бургаргаз“ от август 2022 г. е Деница Златева. Слухове за нейното освобождаване има още от август 2023г., когато двамата вече бивши премиери Гълъб Донев и Николай Денков  спореха относно полезността на договора, който „Булгаргаз“ сключи с турската компания „Боташ“.

Николай Денков обвини служебния кабинет на Донев, че „под прикритието на търговската тайна е сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България“. Става дума за стратегическото споразумение за партньорство, което в началото на 2023 г. държавният газов доставчик „Булгаргаз“ сключи с турската държавна газова компания „Боташ“.

Според официалната версия българското дружество получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската енергийна компания за срок от 13 години и осигурява трансфер на 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво на година между двете страни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече