Падна наказанието на полицая, забавил издирването на убития Митко от Цалапица

0

- Advertisement -

Пловдивският административен съд отмени заповедта на шефа на местната полиция, с която служител на Районното в Стамболийски е наказан с писмено предупреждение за срок от три месеца за забавяне при издирването на Димитър Малинов от Цалапица. Младежът изчезна на 20 юли м. г., а късно вечерта на 26 юли тялото му беше открито на сметище край селото.

- Advertisement -

Наказаният е младши оперативен дежурен, който застъпил на смяна на 23 юли 2023-а. Бил запознат, че по молба за роднините предния ден Димитър Малинов бил обявен за местно издирване, но търсенето по обичайните места на пребиваване на момчето и разговорите с негови приятели и познати не дали резултат. Затова били подготвени документите за обявяването на младежа за общодържавно издирване. След като се разбра, че става дума за
убийство и соченият за извършител Рангел Бизюрев избяга в чужбина, беше назначена проверка и последваха наказания, включително бяха освободени началниците на полицията в Пловдив и Стамболийски Васил Костадинов и Ангел Керпиев.

Комисията, извършила проверката, излязла със становище, че младшият оперативен дежурен не трябва да бъде наказван, но въпреки това била издадена заповед за санкцията „предупреждение“. Той я оспорил и административните магистрати я намират за неоснователна. „В заповедта не е направена съпоставка между задължения на служителя и действия, които не са осъществени в пълнота или конкретни неосъществени задължения. Не са индивидуализирани и твърдените непредприети неотложни издирвателни мероприятия“, е записано в мотивите към решението. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече