Иво, който поруга гроба на Неофит: Бях мъжка проститутка в Германия, воювах в Украйна, брах маслини в Гърция

0

- Advertisement -

Иво Димитров, който поруга гроба на патриарх Неофит, е живял в поне 4 държави. 37-годишният мъж е бил в Гърция, където брал маслини с майка си. За известно време бил и в Германия. Там предлагал платена любов на мъже. Имал и гадже – момче на име Марек. Живял е и в Швейцария, където лежал в затвор. Последно се установил в България, но като скитник, който спи в подлеза на Софийския университет.

Тези подробности за живота си разказал Иво пред разследващите по време на първия разпит след задържането му, научи „24 часа“ от адвокат Йордан Първанов, който е бил с него по време на разпитите му в полицията. Разказва, че клиентът му не бил „издирван“, а открит при обход на патрул. Полицаите го разпознали в района на НДК след пуснато до тях описание на външния му вид.

Юристът си спомня, че след ареста Иво бил отведен в районно, където съвсем спокойно разговарял с полицай.

„Не се изнервяше, не повишаваше тон, държеше се добре – описва го Първанов. – Отговаряше на всички въпроси умерено. На моменти имаше адекватни включвания, но понякога говореше неразбираемо. Постоянно ме питаше дали ще му дам една цигара. Обясни ми, че в ареста на „Г.М. Димитров“ го хранели с кроасани и пиел вода, а в затвора в Швейцария без проблем получавал всякакви неща. На въпрос какво престъпление е извършил, за да го изпратят в затвор, той не ми отговори нищо.“

Казал обаче защо е поругал гроба на патриарх Неофит.

„Просто се изнервих, защото нямах пари“, обяснил той, като държал да подчертае, че не е принуждаван насила от друг човек да го направи.

Разказал подробности и за роднините си. Твърдял, че има три сестри и един брат, които живеели в Добрич. Дал и точните имена на майка си, когато властите поискали да се свържат с негов роднина. След бърза справка полицаите открили мобилния телефон на жената, но когато я потърсили, тя не им вдигнала.

„Странното беше, че в системата липсваха данни за сестрите и брат му“, спомня си адв. Първанов.

- Advertisement -

Иво допълнил, че се разделил със семейството си, защото се включил във войната между Украйна и Русия. Разказал, че носил автомат „Калашников“ и веднъж, докато пътувал с влак, започнали да стрелят по него и останалите в групата.

„Заради войната приключих контакт с роднините си, беше трудно, но се наложи“, обяснил той и дори казал, че се моли за децата си, които обаче не били негови. Повтарял, че е набожен. Вярвал в Господ. Имал силна връзка с него. Общували си и получавал информация от горе.

На въпрос дали е лежал в психиатрия, Димитров отговорил: „Бях за известно време в Цари брод“. Юристът го поправил: „Имаш предвид село Царев брод“. Това е село до Шумен, в което има психиатрична клиника.

„Точно там – отвърнал му уверен в думите си скитникът. – Бях на терапии, на хапчета. Даваха ми антипсихотици (вид психоактивни вещества, използвани в психиатрията за потискане на психични болести. Най-честото им приложение е срещу психоза, шизофрения и биполярно разстройство – бел. ред.).“

Юристът казва, че поставя под съмнение всяка дума на клиента си, дори и твърдението, че е лежал в психиатрия, въпреки че видимо имал нужда от лечение. За престой в държавната болница се заговори и по време на мярката му за неотклонение. Тогава стана ясно, че властите са проверили лечебните заведения на територията на София, но не и извън столицата.

„24 часа“ се свърза с психиатрията в с. Царев брод, за да попита дали Димитров е лежал там, за какъв период от време и с каква диагноза. „Пред медии не можем да разкрием информация дали лицето е било в нашето лечебно заведение за болнична помощ, защото това е строго конфиденциално. Не е морално да съобщаваме имена. До момента никоя институция не е изискала от нас документи, с които да бъде установено дали мъжът е лекуван в Царев брод. Ако властите пожелаят да разберат пребивавал ли е Димитров в психиатричната болница, ще направим справка и ще им предоставим резултата в най-кратки срокове, за да помогнем“, казаха от болницата.

Според адвокат Йордан Първанов няма данни някога Иво да е посягал на друг човек, липсвали и сигнали в МВР за агресивно поведение.

„Както вече стана ясно, той няма криминално досие – казва служебният му защитник. – След обстойна проверка не бяха установени и жалби от софиянци, които да твърдят, че са нападани от Димитров.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече