Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници

0

- Advertisement -

Кабинетът Главчев тихомълком е гласувал допълнителни промени в наредбата за заплатите в администрацията, които ще доведат до нов ръст във възнагражденията на част от чиновниците. Новите правила ще облагодетелстват чиновници с по-дълъг професионален опит, които са близко до максималните заплати. Много сериозно увеличение има и при областните управи, където преди това се стигна до протести.

Това става ясно от публикувано в правно-информационната система на правителството постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МС. Част от парите се разпределят по вече одобрената от кабинета Денков схема за вдигане на заплатите във всички министерства, но други се отпускат извънредно, пише СЕГА.

Ръстът при областните администрации ще бъде много по-сериозен спрямо гласувания от кабинета Денков, сочи сравнението между числата. За преодоляване на диспропорциите в областните администрации предходното правителство задели малко над 2,5 млн. лв. Сега към тези пари се добавят допълнителни 4,18 млн. лв. Това на практика означава, че средното увеличение ще може да бъде над два пъти по-високо от одобреното от кабинета Денков. Областните администрации бяха много недоволни от разпределението на парите при кабинета Денков, като някои заплашиха да бламират подготовката на изборите. 

- Advertisement -

МС е взело решение да вдигне извън одобрения от Денков списък и заплатите в почивните бази към МС. Базите – Комплекс „Бояна“, Стопанство „Евксиноград“, Обект „Шабла“, Почивна база „Орлица“ – Пампорово и Почивна база „Слънчев бряг“, изобщо не фигурираха в първия списък от кабинета Денков, като за увеличение на заплати в тях се отпускат извънредни 1,5 млн. Лв.

С отпуснатите средства ще се вдигат основните заплати на служителите, като новите размери влизат в сила с обратна дата от 1 януари, 2024 г. За почивните бази изрично се уточнява, че вдигането на основните заплати ще е в размер на 200 лв. Както “Сега” писа, кабинетът Денков не направи реална реформа за изчистване на диспропорциите между администрациите, а взе решение за вдигане на всички заплати на калпак със суми между 200 и 300 лв. в зависимост от заеманата длъжност.

Извън заплатите към структури на МС правителството е изменило и общата наредба за заплатите във всички администрации, като е позволило възнагражденията на чиновници с максимално високата професионална степен да надхвърлят позволените максимуми за заплати. При тях се позволява увеличението на заплатите в резултат от добра атестация да надхвърли с 15% максимално възможната заплата. Досега такива текстове имаше само за заемащите дипломатически длъжности. Изрично се уточнява, че новото изключение с до 15% над максимума може да се приложи и при вече увеличени след атестацията заплати за тази година. В наредбата се въвеждат и други нови текстове, които да гарантират правата на служители на администрациите, които вече са били в тях и на практика се връщат. Това е поредно свидетелство за течаща нова подмяна в администрацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече