ЧЕСТИТО: Драстичен скок при прегледа на колата

0

- Advertisement -

По-скъпите годишни технически прегледи вече са факт. Увеличението е с между 20 и 30 лева. Част от пунктовете промениха тарифата още в сряда.

Поскъпването идва заради няколко фактора, сред които увеличението на минималната работна заплата, ръстът на инфлацията и нова програма, която свързва измервателните уреди директно с „Автомобилна администрация“.

Идеята е да се прескочи човешкия фактор и автомобили, които имат технически проблеми, да не могат да преминат прегледа. Този софтуер струва няколко хиляди.

Така цената на прегледа вече средно е около 90 лева.

- Advertisement -

Във Велико Търново има и по 80 лв. „Цялата промяна идва заради софтуер за връзка с „Автомобилната администрация“. Тези с по-старо оборудване им е на сметка да си купят ново оборудване направо със закачен софтуер“, обясни пред NOVA Алекс Атанасов, собственик на пункт за ГТП.

Софтуерът спира нерегламентираното минаване на прегледа. „Вече реално се преустановят възможностите за манипулиране на данните, които се измерват от уредите за димност, газове, спирачно усилие, тъй като до този момент имаше възможност тези данни да се въвеждат ръчно от председателите на комисиите“, обясни Станислав Арабаджиев, зам. изпълнителен директор на „Автомобилна администрация“.

Притеснения има, че това може да забави процеса.

„Смятаме, че доста ще се удължи времето, защото ще има забавяне. Всяка връзка забавя. Да речем, ако сега един преглед отнема 25 минути, хората казват, че може да стигне и 30 минути“, обясни Алекс Атанасов.

От „Автомобилна администрация“ обаче обясниха, че освен по-бързо, минаването през прегледа е и по-сигурно. А плащането на системата е еднократно. Новост има и при стикерите, които вече са по-малки и ще бъдат поставяни в долния ляв ъгъл на предното стъкло.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече