ГЕРБ пак овладя спортното министерство

0

- Advertisement -

Почти месец след встъпването в длъжност на служебното правителство, министерството на младежта и спорта (ММС) се сдоби с втори зам.-министър. Със заповед на премиера Димитър Главчев от 7 май на поста е назначен Петър Младенов. Точно три седмици по-рано – на 16 април, като първи зам.-министър беше назначен Стоян Андонов.

И двамата влизат в екипа на служебния спортен министър Георги Глушков като доверени кадри на ГЕРБ, вече минали през ведомството по време на двата мандата на Красен Кралев начело (2014-2017, 2017-2021). За началник на политическия кабинет пък беше назначен друг изпитан във времето служител на спортния министър на Бойко Борисов – Антоанета Боева, дългогодишен шеф на дирекция „Спорт за високи постижения“, уволнена от ММС по време на краткото му управление от Радостин Василев (2021-2022).

Стоян Андонов вече изпълняваше ролята на зам.-министър на младежта и спорта в периода 2018-2021 г. Той е магистър в НСА „Васил Левски“ и преподавател във факултет „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“, катедра „Водни спортове“. От 1993 до 2006 г. той е бил шеф на дирекция „Водноспасителна служба“ към БЧК.

Петър Младенов пък работеше в ММС като като главен експерт от 2015 до 2018 г., а и като началник на отдел „Европейски и международни младежки политики“ (2018-2020). В периода 2019-2020 г. той беше и командирован като национален експерт в отдел „Младежки политики“ към Европейската комисия, а от 2020 г. досега беше служител във Фонда на ООН за населението и развитието със седалище в Ню Йорк. Завършил е УНСС, притежава също професионален сертификат за „Международен мениджмънт на публични институции и неправителствени организации“ от американския университет „Корнел“ в щата Ню Йорк.

Името на Младенов нашумя със скандал през 2018 г. по време на българското европредседателство. Тогава той изпълняваше функциите на председател на Работна група „Младеж“ към Съвета на ЕС и отговаряше за организацията на събитията на Европейския младежки форум в София. По време на младежката конференция стана ясно, че като част от официалната програма участниците са заведени на парти с безплатен алкохол и полуголи жени. От самия Европейски младежи форум пък заявиха, че проведената преди това дискусия е „учебникарски пример за това какво не е младежкото участие в Европа“.

- Advertisement -

При поемането на властта на 9 април служебният министър Глушков обяви, че ще има трима заместници. Именно това повелява и новият устройствен правилник на ММС, променен по настояване на ГЕРБ в началото на кабинета на „сглобката“ с ПП-ДБ миналия август. Само че трети зам.-министър на младежта и спорта така и не бе назначен по време на редовния мандат в екипа на Димитър Илиев, в който бяха още проф. Даниела Дашева и Иво Кацаров. Третото място беше пазено до последно за посочената от партията на Борисов Гергана Брънзова, но легендата на българския баскетбол не успя да легализира навреме своята диплома за висше образование, издадена в чужбина.

Почти половин година след като по настояване на ГЕРБ започна процедура по промяна на устройствения правилник на Министерството на младежта и спорта (ММС) с цел назначаване на трети зам. министър, новооткритият пост продължава да стои незает.

Сега като евентуален трети зам.-министър се спряга друга приближена до ГЕРБ фигура – Асен Марков. Той също е бивш заместник на Кралев (2015-2017), а преди това дълги години работеше първо като ръководител на инспектората към ММС, а после и като началник на дирекция „Спорт за високи постижения“ в екипа на първия спортен министър на Бойко Борисов – Свилен Нейков (2009-2013).

Когато встъпи в длъжност, Георги Глушков обяви също, че бъдещите му трима заместници ще имат вменени отговорности „спорт“, „младежки дейности“ и „финанси“. Въпреки че досега назначените двама души не бяха представени с конкретен ресор, лесно може да се предположи, че Стоян Андонов ще се занимава със спортните, а Петър Младенов – с младежките въпроси. Което означава, че очакваният трети зам.-министър ще поеме контрол над бюджета на спортното министерство.

Има промени и в някои от дирекциите в ММС, а в момента тече процедура по конкурс за назначаване на нов шеф на една от най-важните от тях – „Спорт за високи постижения“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече