Има шест случая на деца, изведени извън страната без съгласието на другия родител

0

- Advertisement -

Месец след приемането на България във въздушния Шенген новите правила за пътуване на деца продължават да будят въпросителни.

Например, ако единият родител иска да изведе детето извън България, то той не представя декларация от другия, заверена от нотариус. Адвокатът по семейно право Добромира Полименова коментира пред NovaNews различни казуса по случая.

Тя посочи, че вече има шест случая, при които родители са извели децата си извън страната без съгласието на другия родител. По някои от тях са започнали процедури по връщането на децата в България, каза адвокатът.

- Advertisement -

Подчерта, че този проблем все още остава нерешен, въпреки че е сформирана работна група, която да реши какви мерки да бъдат предприети в тази посока.

Полименова каза още, че съгласно правилата на Шенген не се извършва граничен контрол при извеждане на деца в рамките на шенгенското пространство, но българските власти могат по своя преценка или на случаен принцип да правят проверки.

„Това е субективно и не гарантира спазването на правата на родителите и това, че децата няма да бъдат изведени незаконно в чужбина“, обясни адвокатът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече