Експеримент засече недопустими нива на пестициди в зелената салата

0

- Advertisement -

Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни без да ги измием

Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има наличие на пестициди. Ядем ли чиста храна – екип на “Събуди се” направи проверка с популярни продукти, които слагаме на масата.

Нашата проверка съвместно лабораторията за химични изпитвания и контрол показва, че в марулята, която взехме има два пъти повече от разрешените пестициди, но все пак това не е представителна извадка, тъй като не сме взели достатъчното количество марули, което е килограм и половина. Ние взехме само две, но все пак това е факт.

- Advertisement -

 Експериментът започва от голяма верига магазини. Взехме маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ. Това е много прецизен процес, всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата.

„При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено, когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме”, каза  Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.

Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни без да ги измием.

„Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи”, каза инж. Елка Темелчева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече