Гнусна нападка на албанския премиер към България

0

- Advertisement -

Албанският премиер Еди Рама обвини България за провеждането на „ужасна, отвратителна и антиевропейска политика“ срещу Северна Македония, предаде агенция „Максфакс“.

Рама взе участие на форум в Тирана, организиран от Балканския център за конструктивни политики „Солуция“, в сътрудничество с Белградския център за политики за сигурност и фондациите „Отворено общество“ и „Рокфелер“.

В събитието от българска страна участва Весела Чернева, съветник на бившия премиер Кирил Петков и заместник-директор на Европейския съвет за външна политика, съобщава БГНЕС.

„Защо блокирате Северна Македония? Да покажете колко сте силни у дома!“,

каза Рама и добави, че политиките на блокада са „ужасни, отвратителни и антиевропейски“.

„Какво искате да постигнете с блокадата на Северна Македония? Какво смятате, че ще постигнете? Да се ​​откаже подкрепата в ЕС, това е единственото нещо, което можете да направите!“, заяви албанският министър-председател.

„Това е най-антиевропейската политика, която можете да си представите, това е най-ужасният подход към нашето бъдеще.

В дългосрочен план случващото се е еднакво вредно и опасно и за тях, не само за нас. Лудост! Пълна лудост! Какво означава? Че сега срещу всяка страна, която иска да се присъедини към блока, може да се появи друга и да каже – не,

първо да видим кой е бил тук първи, когато от маймуни сме станали хора, вие или ние”,

добави Еди Рама.

„Спадът в подкрепата за ЕС е резултат точно от това! Национализмът отвлича ЕС, Съюзът става жертва на националистическите пориви на страните. Решението е просто – двустранните проблеми не трябва да бъдат използвани за блокади. Ако някоя държава иска да се прави, че един двустранен въпрос е европейски, трябва да има поне още държава, която да я подкрепи.

Не може 26 държави да казват, че това е двустранен въпрос, а само една да претендира, че е общоевропейски и изведнъж той да стане общоевропейски. Вместо България да заяви: „добре, ние имаме проблем със Северна Македония, но да го оставим настрана и да продължим преговорите и трансформацията на държавите“, тя бойкотира.

- Advertisement -

Защо блокирате самите преговори?

Защо блокирате реформите? Лудост! Отвратително!“,

каза още Рама.

Албанският премиер сравни отношенията между България и Северна Македония със завладяването на Константинопол от Османската империя.

„Същото се случи и с Константинопол.

Докато гърците обсъждаха дали ангелите правят секс, султанът ги завладя“, каза той.

Еди Рама отбеляза, че е опасно, когато миналото стане по-влиятелно от бъдещето:

„Трябва да гледате на миналото с очите на бъдещето, а не обратното. Нашите проблеми в региона започнаха, когато получихме държави. Преди тук имаше хора, които живееха заедно, независимо от различията си, правеха бизнес заедно, женеха се и се развеждаха…

Щом създадохме държави, започнаха проблемите.

Сега се занимаваме с това кои са майката и бащата на Александър, кой е този, кой е онзи… какви глупости!

Смятате ли, че обикновеният гръцки таксиметров шофьор днес наистина е изключителен наследник на Платон? Не мисля така. Това е сериозна глупост и всички ние се занимаваме с нея до степен, в която нашето бъдеще е заложено на карта“, смята Рама.

На форума говориха още Майлинда Брегу, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество и Даниела Шварцер, член на Френско-германската група за реформи в ЕС. Модератор на събитието беше президентът на „Солуция“ и бивш македонски външен минисър Никола Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече