Стадион „Септември”тъне в разруха

0

- Advertisement -

Някогашните тунели са се превърнали в секс убежища на наркомани

- Advertisement -

Сагата с разрухата на стадион „Септември” в София продължава вече няколко години. Отдавана мястото пустее и буренясва. Фирми с неизяснен статус са разположили фургони, до които имат достъп неколцина работници и никой не знае какво се произвежда там. Работниците не общуват с никого – пристигат с коли, чиито номера са от различни области на страната.

Никой от живеещите около стадиона не знаел кой ги стопанисва, какво се произвежда в тях и дали дейността им е в регламента, определен от търговския закон. Притесненията на жителите в района са големи, защото от времето на бившия кмет Йордан Чакъров никой не се трогвал да вземе мерки и срещу наркоманите. А техният брой непрекъснато се увеличал. Бившите тунели отдавана били свърталище на наркомани, които стигнали до там, че ги превърнали в денонощни сексуални терени. От сутрин до здрач имало двойки, които се занимавали с упражнения от „Кама Сутра”. Мястото се превърнало и в зловещо след серия нападения над жени с деца, извършени от неадекватни столичани, които редовно прибягвали до дръзки грабежи, за да има какво да залагат по заложните къщи наоколо.
„Теренът е обрасъл и прилича на поле. Виждаме, че почнаха да се строят нови жилищни кооперации. Как ще живеят хората там, не е ясно, защото пролетта и лятото излизат и змии. Не знаем и кой е истинския нов собственик на част от мястото там, където изникват новите блокове. Но не това е най-важното. Всички в „Красна поляна” обичахме стадиона. Някога на него кипеше живот, дори след демокрацията. Местните сутрин тичаха за здраве. После почнаха да си разхождат кучетата.
Албена Вулева живее във високия блок до „Септември”. Тя също извеждаше домашния си любимец, преди да замине да работи в Гърция. След това майка й го разхождаше. Но вече никой не смее да изведе кучето си на стадиона, защото се страхува от наркоманите. Положението с тях е извън всякакъв контрол. Спят на стари одеяла в тунелите, търкалят се по земята, не знаят какво говорят, крещят, нападат, крадат и най-вече се движат голи, правят секс на публични честа. Не се съобразяват с нищо и никого. За проблема говорихме и с Албена Вулева. Тя се съгласи, че трябва да си търсим правата, но сподели, че не може да ни съдейства по отношение на медиите, защото отдавна не се занимавала с журналистика, освен това, когато го правила, колегите й я недолюбвали. С една дума, изобщо не можела да ни помогне.
Сезирахме Трето районно, защото участъкът стана опасен. От време на време пуснаха патрулки. Разчисти се входа, дори намериха старата табела, на която някога е пишело „Септември”, но вече едва си личи. Новият кмет Стоян Петров от „Продължаваме Промяната” се опитва да върне стадиона към Столична община, защото тръгна слух, че площта ще бъде залята с бетон и за строителство.
Местните бяхме изключително огорчени и протестирахме. Ние си искаме стадион като стадион, а не бетон, защото имаме помещения за баскетбол и волейбол. За странните работещи фирми в бараки от Средновековието там не ми се говори. Те са обградени с мистерия. Никой не смее да пита какво се случва, нито да коментира темата.
Стадион „Септември” и заприличал на разграден двор, в който всеки си прави каквото поиска. Между новите кооперации, които ги изградиха, пътищата са дупка до дупка. На места няма дори асфалт. На други са оформени малки бунища”, разказват пред „Уикенд” Стефан Неделчев и Виолета Ангелова, жители на „Красна поляна”.
Те споделят, че хубавият някога квартал е вече изключително рисков, като се има предвид, че населението му се състои от роми, прииждащи бежанци и надрусани типове. Всички те оформяли облика му и повечето от тях денонощно се скитосвали, без да имат сериозни трудови ангажименти. На моменти човек оставал с впечатлението, че е попаднал някъде в Индия. Чувала се силна ориенталска музика, палели се автомобилни гуми. Полуголи хора по потници и джапанки се почесвали под дърветата и кроели някакви дребни далавери. За местните било все по-трудно да оцеляват в тази джунгла от народ, който нямал никакви културни ценности, нито хигиенни навици.
„Нищо не остана от квартала във вида, в който го знаем от 90-те години на миналия век. В момента единственото поддържано нещо е картинг пистата до стадиона. Там продължават да идват хора, понякога и известни лица. Така е от времето на Надя от „Елит” – предаване, което отдавна не се излъчва по БНТ. Стадионът е оставен на произвола на съдбата, на мястото на виетнамците от времето на социализма дойдоха бежанци. Поради високата смъртност доста българи отидоха в по-добрия свят, но тяхно място се зае от роми. Купуват си жилища и си живеят живота.
Съкварталци ни се интересуват от спирт, не от спорт. Стадионът се самозалесява. Между някогашните почнаха да растат храстчета и дървета. Какво да се прави – природата не търпи празни пространства. Дано някой се погрижи за цялата безстопанственост и зарадва здравомислещите в „Красна поляна”, които милеят за квартала си, искат да имат зелени площи и най-вече действащ стадион, на който да гледат мачове или да спортуват”, коментират още жителите на района.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече