Политиците ни се самообожествяват

0

- Advertisement -

„Политиката не умира по време на кампания, а е влязла в болница и е в режим на възстановяване. Размяната на остри реплики и някакви записи, директните обвинения нямат нищо общо с политическия процес“, каза политологът Димитър Аврамов за предаването на “Сега“ “(О)позиция“.

Според госта в политиката влизат все по-неподготвени и незнаещи хора, а когато има безинтересни хора, които правят безинтересни и неадекватни политически послания, е нормално да спада интересът към политиката. “Или мотивираните групи да започнат да приличат на футболни агитки – безпрекословно нехаресване на дадена политическа сила и лидера ѝ. Това е племенен тип структуриране на обществото“, констатира Аврамов.

- Advertisement -

“Не зная дали ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и останалите формации знаят кои са избирателите им. Политиците говорят помежду си и не използват научните инструменти на социологията, ако щете, не ползват дори и просто наблюдение. Политиците ни все по-малко слушат какво казват хората, а все повече говорят. Това води до себеутвърждаване на политическия аз, което води до самообожествяване“, казва Аврамов.  

„Българските политици имат проблем с фактите и истината. Въпреки това двете формации (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – бел.ред.) влязоха в некоалиция. Ако ме питате дали радикалното крещене едни срещу други и радикалното говорене ще им попречи да влязат в ново управление, смятам, че няма. Ако ме питате дали искат да управляват заедно, по-скоро не искат, но лидерите на тези формации си сменят често мнението“, смята политологът.

По отношение на ДПС Аврамов заяви, че движението “с помощта на ГЕРБ и с помощта на другите политически формации като ПП-ДБ бе придвижено от зона на политическа карантина, в която никой не искаше да си партнира с ДПС, към ролята на официален партньор.  ДПС практически е в официалната зона на българката политика. Как, с какви изразни средства, кой е председателят, това е друга тема“, каза Аврамов. И допълни, че ГЕРБ и ДПС са в режим на партньорство от поне 2 години и няма да е изненада, ако следващата управляваща коалиция е именно ГЕРБ ДПС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече