Етиен Леви: Не съм агент на ДС, ще си търся правата в съда!

0

- Advertisement -

„Не съм агент на държавна сигурност!“, категорично заяви пред „Ретро“ Етиен Леви, след като излезе информацията, че известният музикант и професор в Нов български университет е бил агент на Шесто управление на Държавна сигурност под псевдоним „Панайотов“. Това бе съобщено от Комисията по досиетата, която огласи проверките за сътрудници на ДС в кандидатските листи за европейските и парламентарните избори на 9 юни.

„Това са пълни глупости и всеки един интелигентен човек би го разбрал. Ще го кажа само веднъж и повече няма да кажа и дума. Не съм агент на Държавна сигурност и никога не съм имал нищо общо с ДС. Този смешник, който е написал тези лъжи и цели да очерни името ми, ще си получи заслужените административни наказания. Смятам да търся правата си по съдебен път и моля хората да не търсят под вола теле“, заяви известният изпълнител. „Нека Комисията по досиетата да покаже доказателства, че съм бил агент на ДС“, гневи се Леви.

- Advertisement -

На тези избори Етиен Леви, който е известен и като ментор в шоуто „Като две капки вода“, е кандидат и за евродепутат, и за народен представител от партия „Величие“, свързана с бившия служител на Националната служба за охрана полк. Николай Марков и с Историческия парк. Етиен Леви е водач на листата на партията в 24-ти столичен избирателен район, а също така е четвърти в евролистата на „Величие“.
Информацията, че създателят на известната група „Трик“ е бил агент на политическата полиция по времето на социализма преди повече от 35 години, бе като гръм от ясно небе за мнозина негови колеги, приятели и почитатели. Малцина вярват, че Леви е бил доносник. Според колегите му, ако това беше вярно, неговото име щеше да лъсне много отдавна. Освен това той е бил член на обществени съвети и преподавател във ВУЗ-ове и по тази линия също би следвало да е бил проверяван от Комисията по досиетата.

Според комисията певецът е вербуван от Софийско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия. Той е регистриран като агент на ДС една година преди политическите промени у нас – през декември 1988 г. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 г.
В архивите на ДС за него са открити регистрационна бланка, документи от ръководил го щатен служител, съдържащи се в лично дело ІА-33330; регистрационен дневник; картони – обр. 4 – 2 бр., и обр. 6.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече