Черешите 12 лв., ягодите 11 лв. – това е спекула и слаба държава

0

- Advertisement -

Лъжат ни по телевизията, че инфлацията се била кротнала, че цените вече се успокоили. Де да беше така, за съжаление, е точно обратното. Достатъчно е да влезете в най-близката зарзаватчийница и ще разберете, че е точно обратното.

Последните няколко години цените на ягодите и черешите достигнаха такива космически висоти, че вече за нас, пенсионерите, е почти невъзможно да си ги позволяваме. И това не е само в столицата. Така е и в другите големи градове. А в малките градчета и по селата в магазините те просто липсват. Който си произведе, той и ще яде. Цени на черешите между 12 и 14 лева и на ягодите по 11-13 лева звучат абсурдно за нас, пенсионерите. А и ние сме хора, на нас също ни се иска да опитаме от тези толкова характерни за страната ни плодове. Дори и търговците по пазарите вече не поставят цени на килограм, а на половинка, защото иначе стряскат и ужасяват хората. Което пък също не е коректно, защото е подвеждащо. Тепърва ще излизат кайсиите и прасковите, какви ли ужасии още ни очакват.

- Advertisement -

И като се замисли човек, че допреди няколко дни се водеше дебат дали пенсиите да бъдат увеличени с 11 процента или само с 10, както гласяло прословутото швейцарско правило. То само името му на това правило звучи като подигравка с близо двата милиона пенсионери, оставени не да живеят човешки, а да се борят за оцеляването си. Явно животът ни занапред непрекъснато ще е една поредица от недоимъци, а празниците просто ще преминават покрай нас, без да ги празнуваме. Ами спомнете си какви бяха цените на агнешкото тази година. Великден било, търсенето било голямо, затова и било скъпо. Е, мина празникът, търсенето намаля, ама цените си останаха същите, месарниците са затрупани догоре, хората гледат, цъкат и се чудят, накрая отминават. Така е с черешите и ягодите. По щандовете има плодове, които очевидно престояват по няколко дни, но цените им не падат. Дори и когато са позавехнали и видимо позахабени. А в същото време производителите се оплакват, че изкупуват на безценица продукцията им. По няколкостотин процента скачат плодовете и зеленчуците, докато стигнат до щанда. Ето това значи слаба държава, няма контрол, вихри се чудовищна спекула, а потърпевши сме ние, обикновените хора.

  Тодор Юруков, София, за „Ретро“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече