Доц. Валентин Вацев: Петата българска държава си отива с хленчене и писъци на плъх  

0

- Advertisement -

Европейските избори сложиха началото на края на върхушката, която осакати Европа и скопи идентичността ѝ. Ерата на Урсула фон дер Лайен, Олаф Шолц и Еманюел Макрон безвъзвратно си отива. Детронирани са партии, които превърнаха Стария континент в слуга на Вашингтон.

В България обаче беше забъркан същият коктейл, който пихме и досега. Народът удари тежък шамар на всички партии и на техните лидери, самотитулуващи се като политически елит, като не отиде да гласува за техния панаир.

Лидерите на партиите разбраха ли тежкото си поражение? Защо продължават да се хвалят най-безсрамно с процентите си, дадени им едва от 30% от народа? А Борисов се върти в кръг и не смее да поеме отговорност да създаде правителство, какво и кого чака? Това са все въпроси, на които хората чакат спешен отговор.

Потърсихме за коментар политическия анализатор доц. Валентин Вацев.

 
– Преживяхме поредните избори и всички загубихме. Политиците – от силния шамар, който народът им зашлеви. А ние, защото получихме същата политическа смес. Има ли печеливши, доц. Вацев?

– Обществото губи, политиците са деморализирани. Петата българска държава си отива с жалко хленчене и писъци на плъх. 

Знам, че звучи много мрачно. Всеки ден обаче политическата практика го потвърждава. 

– Не само мрачно, но и страшно звучат констатациите ви. Какво следва?

– Надявам се, че това не е краят на българската държава. Ще има Шеста. И тя ще съвпадне с победата на българския контраелит.
 
Ако партийният живот продължи в разумен стил, може би ще се появят партии, които да мислят и работят за националните интереси. Докато ние не станем субекти на историята си, няма да вървим добре. 

Войната в Украйна ескалира и ще става все по-яростна. Ако светът беше по-спокоен, можехме бавно да изчакаме смяната на единия с другия елит. Защото всъщност за това става дума.

Вижте Бойко Борисов как се държи. Той не смее да поеме отговорност за властта. 

– Как да я поеме, като няма легитимност – получил е проценти от 1/3 от българския народ?

– Българският елит, както самият той се нарича, е наказан с нелегитимност и безсмисленост. 

През следващите 2-3 години ще има подмяна на елита. В противен случай може да има заплаха за българската история. Имало е доста народи, които са изчезнали. Сега люпят семки някъде в ъгъла и наблюдават хода на историята. 

В историята е имало хети, Римска империя… Изчезнали са.

– Европейската цивилизация, към която принадлежим, не е ли тръгнала по пътя на изчезването?

– Европейският елит е абсолютно безсмислен. Резултатите от изборите за ЕП говорят за нелегитимността на националните елити. Урсулите си отиват. Въпросът е как ще протече процесът на подмяната им. 

– Европейските лидери падат един след друг и на тяхно място идват хората, които мислят и работят за националните интереси. Защо това не можа при нас да се случи?

– Да, точно така е. Това, което се случва в Европа, може да се случи у нас на по-късен етап. Ние сме в революция на елитарността.

В Европа победиха традиционалистите, консервативните десни. Какво е „Алтернатива за Германия“? Съществуването ѝ говори за проваления смисъл на германското обединение – по-голямата държава прилапа по-малката. 

В двете най-големи европейски държави – Германия и Франция, започна критика на евроатлантизма. Някои от европейските държави са континентални, други – атлантически. Германия е типичен представител на първия вид. Франция е по средата и показва, че евроатлантизмът не е добро явление. Започна процесът на появата на нова европейска интеграция. 

А на въпроса защо у нас не се случват кардиналните европейски промени, мога да кажа, политиците ни трябва да си спомнят едно много важно нещо. Ако не си при себе си, си никъде. Насаждат ни да бъдем други, да приемаме чужд начин на живот. То е толкова безсмислено, колкото да си обуеш панталона през главата. 
Ние сме автентични само при себе си. В момента сме никъде. 

– В тази ситуация „на никъде“ как „Величие“ получиха този резултат, който ги изстреля в парламента?

– В ситуация на нелегитимност на властта с тържествуващ политически абсентизъм всичко е възможно –всякакви абсурдни поличби и разтваряне на гробове. Ние навлизаме в ситуация на беззаконие. Едната гола воля на Пеевски е недостатъчна. 

Някой там хитрува. Загадки от рода на „Величие“ се разрешават за две седмици. През последните дни Николай Марков говори сякаш е или под въздействието на алкохолно опиянение, или на наркотично въздействие. Той е умен.

Важното е не кой е Марков, а какво става с българската политическа система. Защо най-влиятелният политик като Борисов отказва да поеме властта.

– Защо?

– Защото му пречи инстинктът за самосъхранение. 

Ще има поява на нови политически субекти по нов начин. Оттук нататък ще виреят партиите, които говорят и решават националните проблеми, както вече казах. 
По времето, когато се наливаха основите на лявото и дясното, се направи фатална грешка. Това бяха две скрити аксиоми на Александър Лилов и Андрей Луканов. Според първата соцпартията трябва да се грижи само за социалните проблеми. А това означава, че лявото няма никаква отговорност към патриотичното, националното. 
По втората аксиома дясното беше създадено предимно от контингента на Шесто управление на ДС. Идеята беше то да не се интересува от социалното. С приватизацията от номенклатурата трябваше да се създаде класа. Това е глупост. Историята не познава съсловията да се превръщат в класа. 

Класа не се получи – получиха се мутри и боязливи чиновници, които крадат боязливо. Капитализмът остана нарисуван на стената. Ние имаме олигархизъм.
 
– И така пак се връщаме на днешния ден. Ще имаме ли правителство?

– Ще направят пак сглобка. Борисов го е страх да поеме властта без ПП-ДБ. Иска да има един Христо Иванов или някой друг. 

Борисов не си представя властта без сглобка, колкото и миришеща и отвратителна да е тя. 

– Не се ли реализира призивът отпреди 30 години на Георги Марков „Избори до дупка“?

– Да, ние сме вече в ситуацията. Избори ще се правят, колкото е необходимо на върхушката. Проблемът е, че всеки вот е все по-нелегитимен. 
Българският политически елит, прости Господи, страда от левкемия. Единственото решение е да дойде на власт контраелитът. За целта трябва да се изкашля перестроечната охтика. 

– Очаквате ли държавната власт да промени политиката си към Русия и Украйна?

– Това е неизбежно. Ние преживяваме и катастрофа на идеята за канселиране на Русия. 

Целият свят се е вторачил в това какво ще направи Путин. 

Русия притежава природни богатства за 135 трилиона долара, и то само в усвоените територии. В неусвоените не се знае още колко много има. Русия ще остане напук на своите врагове. Тя не за първи път чупи гръбнака на своите неприятели. 

– В началото на разговора ни казахте, че войната в Украйна ескалира. Ще се пренесе ли някъде другаде конфликтът Русия – НАТО?

– САЩ не могат да спрат да се намесват. Всичко зависи от американската дълбока държава.

Неоконсерваторите са троцкисти. Те мислят, че Русия трябва да бъде спряна тук и сега. 

Да не забравяме интересите на Америка към Китай и Тайван.

До края на тази година или най-късно до лятото на следващата ще стане ясно накъде ще ескалира войната. 

- Advertisement -

Източник: Ретро
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече