НЗОК АЛАРМИРА: Парите за аптеките свършват до месец!

0

- Advertisement -

НЗОК има пари да плаща на аптеките още месец, ако продължат да им плащат за обработена и изпълнена рецепта, съдържаща до 3 лекарства в бланка, по 5 лева. Това стана ясно по време на срещата на касата с фармацевтичния съюз.

Въпреки продължаващите протести, в рамките на които фармацевтите спират работа за два часа, в четвъртък се проведоха разговори, които продължават и днес, в посока намиране на изход от ситуацията.

От здравното министерство казаха за „Телеграф“, че до момента само една аптека е подала заявление, че къса договора си с касата. 

- Advertisement -

Ефекти

Приходите в аптеките са се увеличи с 13%, но разходите са скочили с 20%, коментира пред „Телеграф“ председателят на Националната аптечна браншова организация (НАБО) маг.-фарм. д-р Константин Качулев.

„Новата политика, която беше въведена от април, направи така, че ние сме в преразход, ние сме в икономически дефицит между 5 и 7%“, посочи той. Според него не е редно в средата на годината да се изменя регламентът за разплащане, с който, ако досега една аптека е получавала по 15-20 лева на пациент, по новите правила тя ще получава по 5 лева.

„От 5-7 пъти ще бъдат намалени приходите в аптеката, а ние сме в дефицит. Затова подават заявления за прекратяване на договорите. Тук няма драма, тук има икономическа логика. Някой се опитва да унищожи аптеките, които имат малък финансов ресурс“, коментира Качулев.    

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече