Комарите убиват 1 милион души годишно

0

- Advertisement -

От всички същества на Земята едно насекомо е причината за най-много човешки жертви. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) „най-смъртоносното животно в света“ е комарът, който по оценки убива от 500 000 до над един милион души годишно.

Коя е основната причина комарите да са толкова смъртоносни? Те са преносители на болести, особено на малария.
„Маларията от дълго време е толкова опустошителна за човешките популации“, казва пред „Live Science“ Шанън Ладо – еколог по болестите в Института за изследване на екосистемите „Кари“ в Милбрук, Ню Йорк.

Докато болестта е рядка в Северна Америка и Европа, тя е разпространена в някои части на Африка, Южна Азия и Южна Америка. В световен мащаб маларията е причинила около 619 000 смъртни случая през 2021 г. по данни на Световната здравна организация.

- Advertisement -

Заболяването често е лечимо с достъпни здравни грижи. Но за хората с висок риск – като малки деца, бременни и хора с имунен дефицит, като ХИВ/СПИН – маларията може да бъде много сериозна. По данни на СЗО около 80% от всички смъртни случаи от малария в Африка са при деца на възраст под 5 години.

Комарите разпространяват и редица други заболявания, като денга, чикунгуня, западнонилска треска, вируса „Зика“ и паразитната инфекция лимфна филариоза.

Комарите обаче не са единствените изключително смъртоносни животни на нашата планета. По данни на СЗО змиите убиват между 81 000 и 138 000 души всяка година, което ги прави едни от най-смъртоносните животни за хората. А бясът – болест, която се разпространява чрез ухапване от заразен бозайник (често куче), убива около 59 000 души всяка година, съобщава СЗО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече